Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

 

POKOP POSMRTNIH OSTATAKA mons. dr. AUGUSTINA JURETIĆA

Rođen 4. kolovoza 1890. u Jelenju
Umro 6. kolovoza 1954. u Friburgu u emigraciji

Javljamo da su posmrtni ostatci zaslužnog svećenika nakon 61 godine od njegove smrti i pokopa u emigraciji vraćeni u Domovinu te će po želji pokojnika biti pokopani u rodnoj župi 19. prosinca 2015.

Sprovodni obredi započet će misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Mihovila u Jelenju u 15 sati, nakon čega će biti ukop u svećeničku grobnicu u Jelenju.

Lijes pokojnika bit će izložen u crkvi od 10 sati. Obrede predvodi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

 

 

Biografija

Augustin Juretić rođen je 3. kolovoza 1890. godine u Lubarskoj kraj Donjeg Jelenja. Osnovnu školu završava u rodnom Jelenju, nakon toga polazi klasičnu gimnaziju u Sušaku a zatim bogosloviju u Senju te 26. srpnja 1914. godine služi svoju prvu Sv. misu u župnoj crkvi svetog Mihovila u Jelenju. Iste godine odlazi u Beč na specijalizaciju u teološkim naukama te je doktorirao iz bogoslovnih znanosti u lipnju 1917. godine a 1920. pošao je u Belgiju (Louvain) na viši studij socijalnih nauka što uspješno završava i vraća se u domovinu.
Kao svećenik bio je kapelan 1917. godine u Rijeci, od 1924. do 1928. u Lađevcu kod Slunja a od 1928. godine do 1939. boravi u Beogradu kao predstojnik ureda Stjepana Barića, ministra socijalne politike u Vladi Kraljevine Jugoslavije, a ujedno postaje i načelnikom ureda za katoličke vjerske škole u Ministarstvu prosvjete.
Od 1941. godine angažira se u zbrinjavanju brojne izbjegle djece iz ratom ugrožena kozaračkog područja u Bosni. Nadbiskup Stepinac šalje ga 1942. godine u inozemstvo kako ga vlasti NDH ne bi zatvorile jer se nije slagao s njezinom politikom tako da na kraju dolazi do neutralne Švicarske.
U Švicarskoj je pri Međunarodnom Crvenom Križu imenovan delegatom Hrvatskog Crvenog Križa te intenzivno pomaže našim ljudima u domovini i izvan nje.
Nakon završetka II. svjetskog rata i stvaranja komunističke Jugoslavije Augustin je postao veliki protivnik komunizma i režima koji je vladao i na svaki način pokušavao diskreditirati Juretićev rad u Švicarskoj.
Augustin Juretić je u početku svog političkog rada bio aktivan u Hrvatskoj pučkoj stranci da bi kasnije postao veliki prijatelj Vladka Mačeka, predsjednika Hrvatske seljačke stranke čije je ideje promicao u svom radu.
Za svog života napisao je nekoliko knjiga socijalne i gospodarske tematike a objavljivao je članke u mnogim časopisima pišući o Katoličkoj crkvi, kršćanskom socijalnom pokretu, socijalnoj problematici i zadrugarstvu. Također je u inozemnom katoličkom tisku objavio niz nepotpisanih (ili pod pseudonimom potpisanih) članaka o nadbiskupu Stepincu. Bio je njegov veliki prijatelj i suradnik i na taj način pokazivao je svijetu istinu o onome što se događalo u Hrvatskoj. Osim navedenih članaka Juretić je od 1947. pa do svoje smrti uređivao bilten Hrvatski dom.
Augustin Juretić je nadasve bio veliki hrvatski rodoljub koji se, od svojih prvih svećeničkih dana pa sve do smrti u emigraciji, borio za samostalnost i slobodu svog hrvatskog naroda.
Umro je 6. kolovoza 1954. godine u Fribourgu, u Švicarskoj.
Još od 1998. godine traje inicijativa da se njegovi posmrtni ostaci vrate u rodnu hrvatsku grudu što se sada napokon i dogodilo. Sahrana će se biti obavljena u subotu, 19.12.2015.