Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player
Božji je dar da u ovom ozračju možemo svečano započeti gradnju zgrade Crkve u Podhumu i tako u hod naše župne zajednice ugraditi mnoge važne događaje. Od početka dvadesetog stoljeća razmišlja se o gradnji crkve u Podhumu, najvećem naselju u našoj župi. Dugo vremena tražila se primjerena lokacija za jedan ovakav objekt koji osim što treba biti primjerenog izgleda i uređenja treba biti i na prikladnom položaju. Jedno vrijeme tražilo se parcelu na kraju Podhuma, a kasnije u neposrednoj blizini tadašnje škole. Tek 1967. godine određena je lokacija i dobivena građevinska dozvola. Dobro je poznato da je to zapravo bila „igra“ komunističke vlasti koja je htjela pokazati slobodu ispovijedanja vjere time što je izdala dokument ali je sve poduzeto da do realizacije ne dođe. Iz spisa u arhivu župe vidljivo je da je gradnja crkve bila predviđena i u sklopu poslijeratne obnove Podhuma. Tadašnji župnik pokojni vlč. Hinko Weber dao je izraditi nacrte ing. Zdenku Sili, riječkom arhitektu.

Ovaj projekt nikada nije realiziran jer su otvorenim napadima na župnika partijski aktivisti to spriječili. Devedesetih godina nastavilo se s traženjem primjerene lokacije. Tako je pokojna Viktorija Grabar Bodulova prva darovala svoju parcelu koja se, ne slučajno, u zemljišnim knjigama vodi kao „Oranica pod Križem u Progonih“, jer se uz cestu nalazi jedan stari kameni križ kojega ćemo obnoviti i ugraditi na vidljivom mjestu u novoj crkvu. Kasnije je pokojna Tereza Rožić darovala svoju njivu. Budući da je ovo bilo nedovoljno, morali smo dokupiti i treću parcelu za čiji je otkup četvrtinu darovala jedna obitelj koja želi ostati anonimna.

Od 15. travnja 2007. godine, svake nedjelje i blagdana slavimo mise u kontejnerima koje smo privremeno postavili na mjestu gradnje crkve. Svima nam je jasno da sve ovo ne bi ostvarili bez Božje pomoći koji je svojom providnošću vodio našu zajednicu kroz mučeničku povijest ali i mnogih skromnih dobročinitelja. Do sada smo investirali pola milijuna kuna u sređivanje zemljišta, građevinske projekte i dozvole. Možemo reći da je Crkva, Isusova zajednica već rođena a sada nam predstoji gradnja doma u kojem ćemo se okupljati na molitvu i koji će sve trajno podsjećati na Božju prisutnost. Sveci su nam uzor i zagovornici pa nije bilo teško izabrati sveca koji će nam trajno biti uzor i zagovornik u čijem ćemo životu prepoznati sudbinu našega Podhuma. Sveti Maksimilijan Kolbe, katolički svećenik, štovatelj Bezgrešne, osnivač Vojske bezgrešne i sam je žrtva Drugog svjetskog rata. Stradao je u nacističkom logoru Auschwitz gdje se dragovoljno zamijenio za oca obitelji koji je bio izabran za pogubljenje. Stradanje Podhuma u Drugom svjetskom ratu ostavilo je neizbrisiv trag u povijesti našeg krajai župe. 

Podhumske žrtve su primjer kako zlo nikada ne pobjeđuje, oni su nevini pogubljeni samo zato što su živjeli u Podhumu, žrtve su zločinačkih umova koji su pod svaku cijenu htjeli postići svoj cilj bez obzira na patnje nevinih. To nisu samo streljani 12. srpnja 1942. nego svi odvedeni u logore koji su tamo stradali i preživjeli. Jasno da ovdje prepoznajemo Kristovu žrtvu koji je nevin ubijen i umro za sve grešnike a tako i oni koji nepravedno umiru nasilnom smrću u Kristu žive. Isus Krist je zaglavni kamen na kojemu sve stoji. On je temelj Crkve pa je polaganje kamena temeljca i vanjski znak te vjere nas koji ćemo u novoj zgradi slaviti Boga molitvom i primanjem sakramenata. Zbog toga ćemo14. kolovoza 2011. u 10 sati svečano položiti kamen temeljac i blagosloviti prostor za gradnju nove crkve. Tako ćemo svečano započeti gradnju filijalne crkve u našoj župi, koja će biti primjerena potrebama današnjeg vremena pa će uz crkvu biti sakristija, sanitarni čvor i dvorana posvećena blaženom Alojziju Stepincu. U jamu na mjestu gdje će se uzdizati oltar, položiti ćemo 91 kamen uzet s mjesta streljanja podhumskih žrtava 12. srpnja 1942. te na njih položiti kamen temeljac kojega je na hipodromu 5. lipnja 2011. blagoslovio papa Benedikt XVI.Križ koji će stajati u neposrednoj blizini kasnije ćemo prenijeti na kraj Podhuma i tako obilježiti mjesto stradanja sinova ovoga kraja. Ali podhumske žrtve imaju značenje i za naš hrvatski narod pa ćemo 10. rujna 2011. kamen s natpisom „PODHUMSKE ŽRTVE“ odnijeti u crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Složiti ćemo se da je pred nama veliki posao u svakom smislu, stoga Vas pozivam da se aktivno uključite u gradnju crkve u Podhumu jer u naše je vrijeme Bog dopustio ostvarenje stoljetne želje ali i stvaranje uvjeta za primjereno funkcioniranje zajednice vjernika. Neka nam geslo „Zajedno u Kristu gradimo Crkvu“ bude misao vodilja koja će uroditi plodovima duha. Do sada smo ishodovali lokacijsku dozvolu a u tijeku je izrada glavnog projekta što smo povjerili „Adrijaprojektu“ ing. Željku Mahulji i Marinu Štefan iz Rijeke. Do jeseni se nadamo ishodovanoj građevinskoj dozvoli i izboru izvođača. Svi koji želite pomoći materijalnim prilozima možete svoj dar uručiti župniku ili uplatiti na žiroračun župe - HRVATSKA POŠTANSKA BANKA 2390001-1100204925 s posebnom napomenom za crkvu u Podhumu. Zahvalni smo i za svaku molitvu, a svakog 14. u mjesecu slaviti  ćemo sv. misu za sve dobrotvore.