Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerPOST - VJEŽBANJE SLOBODE
 

Htio bi na primjeru posta i uskraćivanja pokazati kako askeza i u današnje vrijeme može biti put do slobode. Korizmeno vrijeme ili vrijeme posta na koji nas Crkva svake godine poziva ima svrhu da se svake godine barem sedam tjedana svjesno uvježbavamo u svojoj unutarnjoj slobodi. Uskraćivanje je naposlijetku test koji nam pokazuje jesmo li stvarno slobodni. Svima nama ovladavaju mnoge ovisnosti. Ako se u korizmeno vrijeme odričemo alkohola, mesa ili kave, mi time istovremeno testiramo sebe jesmo li ovisnici ili smo slobodni, možemo li uvijek sami odlučivati što ćemo jesti i piti.
Uskraćivanje je test provjere jesmo li još uvijek u stanju odlučivati i vladati sobom, ili nama vlada netko drugi, živimo li još uvijek svoj život ili tek životarimo...
Uskraćivanje, u kojem se vježbamo tijekom korizme, nije međutim samo put do slobode, već je istovremeno izraz naše slobode. Mi ne moramo svojim uskraćivanjem dokazivati Boga. Mi ne poduzimamo uskraćivanje samo zato da bismo se što bolje osjećali. Postom kao uskraćivanjem mi u prvom redu ističemo svoju privrženost Bogu a ne svijetu, ističemo činjenicu da pripadamo sebi samima a ne svojim strastima i požudama, našim prohtjevima i željama.

Aneselm Grün