Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerHIGIJENA SRCA
 

Ponekad samog sebe uhvatim u tome da su mi važniji neki moji stavovi ili odredbe, a ne moj bližnji i njegova životna situacija. Ponašam se baš kao farizeji i pismoznanci koji su jedva čekali da Ti ili Tvoji učenici u nečemu pogriješite što ne stoji u njihovim predajama, propisima i odredbama, kako bi Ti mogli održati "predavanje"! Za njih su više vrijedile njihove predaje nego čovjek! Tako je bilo i u slučaju gladnih učenika i njihovih neopranih ruku!
Kada glad stisne želudac, jedino na što se misli jest zalogaj koji bi riješio glad. Glad je glad! Vjerojatno su i Tvoji učenici, boreći se s praznim želucima, jedva čekali da nešto pojedu. Kada su napokon dočekali jelo, uzeli su kruh i počeli jesti. Ali prije jela nisu oprali ruke. To je sablaznilo farizeje i neke pismoznance iz Jeruzalema! Kako se to uopće moglo dogoditi? Učenici jedu kruh nečistih, neopranih ruku. 
Oni su Tvoji, sjedili su za Tvojim stolom, Ti si im Učitelj! I zato su svoj prosvjedni glas uputili Tebi. A što si Ti učinio? Izrekao samo riječi proroka Izaije: "Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke -uredbe ljudske." Jasno si im dao do znanja da su svoju pažnju usmjerili u krivom smjeru! Božje bi odredbe i zamisli trebale biti ipak iznad ljudskih!
A to nisi našao kod optužitelja svojih učenika. "Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje." Ti nisi protiv pranja ruku! Nisi zagovornik nehigijene i nečistoće! Ti si veliki borac za higijenu srca! 
Higijena srca?!
Da, higijena srca!
Srce je važno za život. Ako je srce zdravo, zdrav je čovjek. Tada neće iz njega izlaziti: "zle namisli, bludništva, krađe,
ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje." Ta zla izlaze iz srca i onečišćuju čovjeka. I tako si od prljavih ruku došao do srca koje može biti prljavo, nečisto. A takvo srce može čovjeka zauvijek uništiti. Kada se uhvatim da su mi važniji neki moji stavovi, a ne moj bližnji i njegova životna situacija, sjetim se gladnih apostola, njihovih prljavih ruku i prašine farizeja i pismoznanaca, svega toga, pa djelujem na radost drugih oko sebe, ali i na radost sebe samoga!

Josip Šimunović