Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player
POSVEĆENO PISMO


 
 

Kad bi Bog na trenutak zaboravio da sam marioneta i  darovao mi nešto malo života, iskoristio bi ovo vrijeme  najbolje kako znam.

Vjerojatno ne bih rekao sve o čemu razmišljam, ali sasvim  sigurno bih porazmislio o svemu sto kažem. Cijenio bi  stvari prema njihovom značenju, a ne prema njihovoj  vrijednosti. Spavao bih malo, više bih sanjao, znam da  svaku minutu sa zatvorenim očima gubimo 60 sekundi  svjetla. Hodao bi kad se drugi zaustave, budio bi se kad  drugi spavaju. Kad bi mi Bog darovao mrvicu života, obukao bi se  jednostavno, okrenuo se k Suncu, otkrivajući ne samo  svoje tijelo, nego i svoju dušu. Uvjeravao bih ljude, kako se varaju, kad misle da se u starosti nije moguće  zaljubiti. Ne znaju da stare baš zato što izbjegavaju ljubav! 


Djeci bi napravio krila, ali uzeo bi im ih dok se ne  nauče letjeti. Starijim osobama bi kazao da smrt ne  dolazi zajedno sa starošću već s napuštenošću. Toliko  stvari bi se naučio od vas, ljudi... Naučio sam da svi žele živjeti na vrhu  planine, zaboravljajući da se istinska sreća skriva u  samom načinu penjanja na vrh. Naučio sam da kad  novorođ dijete uhvati svojom malom ručicom očev  prst, drži ga zauvijek. Naučio sam da čovjek ima pravo  gledati na drugoga odozgor samo onda kad mu hoće  pomoći da bi se podignuo. Toliko je stvari sto sam se od vas mogao naučiti, ali u  stvarnosti nemam baš puno od toga, jer kad me polegnu u  grob, neću vise živjeti. 

Govori uvijek što osjetiš, a čini sto misliš. Kad bi  znao da te danas posljednji put vidim pospanu, snazno  bi te zagrlio i molio se Bogu da mi dozvoli biti  tvojim anđelom čuvarom. Kad bi znao da su to posljednje  minute što te vidim, rekao bih ti 'ljubim te' i ne bi  glupo pretpostavljao da to znaš. Uvijek ima nekakvo sutra i život nam daje mogućnost  učiniti dobro djelo, ali ako se varam i danas je sve  što mi ostaje, htio bih ti reći da te veoma ljubim. 

Sutra nikome nije zagarantirano, niti mladima, niti starima. Možda danas posljednji put promatraš te koje voliš. Zato nemoj vagati, učini to danas, jer ako se  pokaže da sutrašnji dan ne dočekaš, žaliti ćes za  danom u kojem ti je nedostajalo vrijeme za jedan  osmijeh, za jedan poljubac, da si bio prezauzet da bi im  prenio posljednje želje. Budi stalno blizu tih koje voliš, govori im na glas kako  ih trebaš, kako ih ljubiš i budi prema njima dobar; nađi brdo vremena i reci im 'žao mi je','oprosti','molim te','hvala' i sve ostale riječi ljubavi koje  poznaješ. Nitko neće pamtiti tvoje skrivene misli. Zato  moli Boga za snagu i mudrost da bi ih mogao  izraziti. Pokazi svojim prijateljima i bližnjima kako  su ti veoma potrebni.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ