Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player
KRŠTENJE GOSPODINOVO


 
 

Za svetkovinu Krštenja Gospodinova slavimo još jedan vidik Božjega očovječenja. Bog se pojavio ne samo u tijelu, nego i u elementima stvorenja. Silazeći u vodu Jordana Isus posvećuje stvorenje. U vodi kao praelementu Bog je dodirnuo sve stvari ovoga svijeta. Sada Boga možemo naći u svim stvarima. Ikone su prikazujući Isusovo krštenje na Jordanu uvijek prikazivale i riječne bogove. I oni su posvećeni Isusovim krštenjem. Sam Bog silazi u svoje stvorenje. Sada ga možemo naći posvuda, u snazi vode, u ljepoti cvijeta i u visini brda. A zemaljski elementi mogu posredovati Boga. Krsna voda daje nam udjela na božanskome izvoru Duha Svetoga koji teče u nama. Prva je Crkva preuzimala poganske običaje grabljenja vode na blagdan Isusova krštenja da ovom vodom poškropi kuće i lađe i zaštiti ih od nesreće i opasnosti.
Drugi vidik Isusova krštenja jest da Isus silazi u vode Jordana, u kojima je s ljudi prana njihova krivica. On dalde stoji u Jordanu koji je ispunjen krivnjom čovječanstva. Postaje solidaran s nama grješnicima. Dok stoji u vodi, nad njiimse otvara nebo i odzvanja glas: Ti si moj ljubljeni Sin, u tebi mi sva milina. Ovo vrijedi i za nas. Kad iz poplava svoje krivnje i iz voda svoga straha pogledaš gore prema nebu, i nad tobom se otvara nebo. Tvoje srce se širi. Ne moraš više sebe mrcvariti predbacivanjem krivnje. Iz otvorena neba čuješ Božju riječ koja ti obećava bezuvjetno pravo na opstanak: Ti si moj ljubljeni sin, moja ljubljena kći. U tebi uživam. Volim te takva kakav jesi. Ne moraš se najprije opravdavati. Ne trebaš kupovati svoje pravo na opstanak. Smiješ biti jer te volim. Sviđaš mi se takav kakav si.
Isusovo krštenje podsjeća te na vlastito krštenje u kojemu si divnim obredima posvećen u tajnu kršćanskoga života. Ti si kao Krist pomazan za kralja, proroka i svećenika. Ti si kraljevski čovjek, netko tko sam živi, umjesto da drugi ravnaju tvojim životom. Ti si prorok, netko tko svojim postojanjem nešto izražava, nešto što samo ti možeš predstavljati. Ti si i svećenik, netko tko povezuje Boga i svijet, netko tko zemaljsko preobrazuje u božansko, netko čije je čovještvo propusno za Božju slavu. Kršten si. Ne moraš zasluživati svoje pravo na opstanak. Ti si bezuvjetno prihvaćen i voljen. Blagdan Isusova krštenja hoće ti ovu istinu ne samo reći, nego ju i duboko utisnuti u tvoje srce, njome čak prožeti tvoju podsvijest, vode tvoga lordana, da bi sa svime što jesi, onim svjesnim i onim podsvjesnim, svojom snagom i svojom slabošću, svojom ljubavlju i svojom laivnjom, mogao bezuvjetno prihvaćati i ljubiti.

Anselm Grun