Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 SVETA OBITELJ

POZIV NA HRABROST ŽIVOTA

 

U okvir božićnih blagdana ulazi blagdan Svete Obitelji. To su Isus, Marija i Josip. Oni su sveti jer su potpuno okrenuti Bogu, otvoreni za ostvarenje njegove volje, osobno zauzeti za dobro. Pred nama su danas kao izazov i poziv na svetost i hrabrost.
Vrednote obitelji su narušene. Poljuljani su joj temelji i zato tako često nailazimo na negativna iskustva u našim ljudskim obiteljima. Kao da se u čovjeka uvlači neki pesimizam i razočaranost pred križevima i poteškoćama života. Mladi se ljudi tako teško odlučuju za ženidbu, za sklapanje braka kao čvrste i životne veze ljubavi. Sve su češće veze koje se hrane vezama ljubavi, a sve manje hrabrosti da se takva veza ozakoni na čvrst i neraskidiv način. Takva su ljudska zajedništva i veze prepušteni subjektivnim osjećajima i ne obećavaju budućnost, koliko god se nekima činilo da će trajati vječno.
Mnogi se ne odlučuju na taj korak zbog sve vidljivijih neuspjelih brakova i sve češćih rastava.
Isus je došao ozdraviti i ljudsku obitelj u svemu onomu u čemu je ona ranjena. Došao je ozdraviti ljudsko srce, dušu, osposobiti čovjeka za vjernu i strpljivu ljubav, za opetovano praštanje i pomirenje. Isus je došao ozdraviti čovjeka u tajni i potrebi njegova srca: da ljubi i da bude ljubljen. I to darujući mu svu svoju ljubav do smrti na križu, dokraja, do zadnje kapi svoje prolivene krvi. A potom ga čisteći u svojoj ljubavi od svake sebičnosti i krivog poimanja istinske ljubavi. Moguće je s Isusom ustrajati u ljubavi i praštanju iznad onih granica koje je čovjek samom sebi postavio. Moguće je ljubiti hrabrije i jače nego što se to čovjeku danas čini. Ali, samo Božjojm snagom i Božjom milosti i spasenja, ojačana lijekom Božje ljubavi. Zato je ženidba čin vjere mladenaca koji pristupaju oltaru posvjedočiti da vjeruju da ljubav što je osjećaju u srcu potječe od Boga i da u Božje ruke stavljaju tu istu ljubav, jer jedino će tako ta ljubav ostati trajna i neraskidiva.

Fra Zvjezdan Linić 

 

 

 

 

 

 
Untitled Document