Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


DUHOVI

U vama se obistinjuje ono što je najavljeno onih dana kada dođe Duh Sveti

(Iz Govora svetoga Augustina, biskupa)

Svanu nam, braćo, dragi dan, kada sveta Crkva blista u vjerničkim pogledima, plamti u srcima. Slavimo, naime, onaj dan kada je Gospodin Isus Krist, po uskrsnuću proslavljen uzašašćem, poslao Duha Svetoga. Zapisano je u evanđelju daje rekao: »Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije koji vjeruje u mene. Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe.« Evanđelist, koji ga je slijedio, tumači: »To reče o Duhu koga su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada, doista, ne bijaše još došao Duh, jer Isus još ne 'bi proslavljen'« (Iv 7,37-39). Preostalo je, dakle, da se po Isusovu proslavljanju, nakon uskrsnuća od mrtvih i uzašašća na nebo, dade Duh Sveti: poslan od onoga koji gaje obećao. Tako se i zbilo.
Nakon što je poslije uskrsnuća proveo sa svojim učenicima četrdeset dana, Gospodin je uzišao na nebo. Pedesetoga je dana - što ga danas slavimo - poslao Duha Svetoga, kako piše: »I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj bijahu. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti« (Dj 22-4).
Vjetar je onaj čistio srca od tjelesne pljeve; oganj je onaj spaljivao sijeno stare požude; jezici oni, kojima govorahu Duhom Svetim ispunjeni, po jezicima su svih naroda naviještali buduću Crkvu. Kao sto je nakon potopa ljudska zloba sagradila visoku kulu protiv Boga i ljudski rod zaslužio da bude razdijeljen na različite jezike, to je svaki narod besjedio vlastitim jezikom kako ga drugi ne bi razumio; tako je ponizna vjernička pobožnost privela raznovrsnost tih jezika jedinstvu Crkve. Što nesloga rasu, ljubav okupi. Odijeljeni udovi ljudskoga roda okupljeni su kao jedno tijelo i vraćeni jednoj glavi, Kristu. Vatrom su ljubavi raspireni prema jedinstvu njegova svetoga tijela.
Prema tome, iz toga su dara Duha Svetoga odstranjeni oni koji Brze milost mira, koji se ne drže zajednice ni jedinstva. Kada se, naime, i oni danas svečano okupljaju, makar da slušaju ova čitanja koja govore daje Duh Sveti obećan i poslan, to slušaju na osudu, a ne na nagradu. Kakva im, naime, korist ušima čuti što srcem odbijaju? Slaviti dolazak onoga čije svjetlo mrze? Vi pak, braćo moja, udovi Kristova tijela, klice jedinstva, sinovi mira, veselo provedite ovaj dan, slavite ga bez straha. U vama se obistinjuje ono stoje bilo najavljeno onih dana kada je došao Duh Sveti. Jer kao što je onda onaj koji je primio Duha Svetoga, makar je bio jedan čovjek, govorio svim jezicima, tako sada govori svim narodima u svim jezicima to isto jedinstvo kojemu pripadate vi što primiste Duha Svetoga ako vas nikakav nskol ne dijeli od Kristove Crkve, koja govori svim jezicima.

 

 

 

 


 

 
 
Untitled Document