Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

Na tvoju riječ, Gospine

Gospodine, ti cijeniš naša nastojanja
I trud kojim se skrbimo za život.
Katkad nam je trud bezuspješan,
kao i galilejskim ribarima
koji se svu noć trudiše i ništa ne uloviše.
Ipak, ti Petra pozivaš
da se vrati u svoju lađu,
da ponovno baci mreže
u onoj istoj noći bezuspješnog lova,
na onoj istoj pućini
na kojoj ne nađe ništa.
Na tvoju riječ bacio je mrežu
i tako bi preobražena njegova nemoć.

Učiš nas, Gospodine,
da je snaga pouzdanja u tebe
jača od našeg znanja
i od naše ljudske moći,
i da nam je ploviti na ovoj istoj lađi
koja nam uvijek ne pruža uspjeh.
Daj nam pouzdanja u tebe
da uvijek budemo spremni
iznova ustati i otisnuti se na pučinu
- ondje kamo nas ti šalješ. Amen.

 5. nedjelja C

TEŠKO JE BITI PROROK

Povijesno iskustvo našega naroda trebalo bi nas poučiti kako su pripadnici različitih političkih vizija i životnoga svjetonazora »lovili ljude« da bi postali austrofili, ungarofili, jugofili. Pripadnici boljševičkoga ateizma također su lovili ljude. I bilo je onih koji su se dali uloviti, zavesti i postati kratkovidni i slijepi izvršitelji određenih porobljivačkih i istr-jebljivačkih planova. Na ovo se svraća pozornost zato da se ispravnije shvati ovonedjeljni ulomak iz Evanđelja po Luki u kojem se pripovijeda kako je Isus iz Nazareta iz lađe navješćivao riječ Božju, a potom je uslijedio čudesan ribolov te poziv odabranim ribarima da napuste dotadašnji način života jer nakon toga događaja trebaju »loviti ljude«. Treba naglasiti kako se taj poziv ne smije shvatiti u negativnom smislu, kao lukavo primamljivanje, manipuliranje ili vrbovanje za ciljeve koji bi uvjetovali otuđivanje, podjarmljivanje ili robovanje. Tu je riječ o pozivu za novi pokret koji ima za cilj stvaranje Božjega svijeta u kojem je moguće cjelovito oslobođenje i spasenje ljudi svih vremena. Isusu i danas trebaju takvi posebni suradnici koji će nastaviti izgradnju novoga, humanijega i slobodnijega svijeta u kojem treba vladati jedan jedini zakon - zakon nesebične i sveobuhvatne ljubavi.

Ivo Martinić

ČUDESNI RIBOLOV

Učitelju, Isuse!
Svi su se divili tvojoj riječi. Poučavao si mnoštvo. Znao si dotaknuti u ljudskim srcima ono što ih može ohrabriti i utješiti. Ti nisi učitelj kao drugi kojima je stalo samo da privuku što više učenika, da okupe oko sebe ljude. Ti želiš obogatiti čovjeka istinom.
Zato mi je uvijek žao, Isuse, kad te uspoređuju s drugim učiteljima i ideolozima. Ti nisi učitelj u nizu mnogih drugih. Ti si u punom smislu riječi Učitelj. Samo ti imaš riječi života vječnoga. Tvoja je riječ čista od svake sebičnosti i pruža čovjeku svjetlo za život u vremenu i vječnosti. Ti si jedinstveni Učitelj. Svojom riječju spašavaš narod i prosvjetljuješ sve koji žive u tami. Ti to možeš biti, budući da si ti jedini i imaš punu istinu. Stalo ti je do toga da svaki čovjek prihvati istinu i život. Ti si se zato i rodio i došao na ovaj svijet. Smatraš to važnijim i od samog svog života.
Pošto si ljude nahranio svojom riječju, želiš na poseban način biti prisutan i među svojim budućim učenicima. Izabrao si Petrovu lađu. Iz nje si govorio mnoštvu, u njoj si susreo Petra. Zašto baš njega, Isuse? Zašto baš takvog čovjeka koji se znao zapaliti, ali koji je znao i okrenuti leđa? Stavljaš ga pred prvu kušnju, Treba krenuti s lađom onamo gdje je more duboko i usred dana baciti mreže za lov. To je za ribara Petra besmisleno. Noć je vrijeme kad se lovi riba. Danju se to ne radi. Otuda i razumljiva Petrova opaska: "Svu noć smo se trudili i ništa ne ulovismo!"
Htio bih i ja pristupiti tebi, Gospodine, sa sličnim prigovorima. Već se dugo molim, a još se ništa nije dogodilo. Dulje vrijeme nastojim otkloniti jednu pogrešku i slabost, ali mi ne uspijeva. Pokušao sam sve da bih izbjegao svađu, ali mi ne ide. Nastojao sam se svim silama otrgnuti od grešne navike, ali mi ne polazi za rukom. Gospodine, toliko smo se trsili i ništa!
Međutim, Petar dodaje riječ koja izražava povjerenje: "Ali na tvoju riječ bacit ću mreže!" Da, Učitelju, na tvoju riječ. Možda smo se do sada trsili vlastitim snagama, nošeni svojim umijećem, svojim razumom. Možda smo računali samo na svoje sile. Odsada ću to činiti na tvoju riječ, nošen tvojom blizinom i čudesnom snagom. Tebi ništa nije nemoguće. Rasprši, Isuse, sve naše sumnje. Uzmi naš umor i klonulost. Uzmi, Gospodine i Učitelju, sva naša razočaranja koja nas katkad sputavaju i vode u besmisao, Daj da sve činimo oslanjajući se na tvoju riječ. Petar je doživio čudo. Neka se i nama dogodi isto. Samo nas čudesna snaga tvoje ljubavi može izdići iznad svega onoga što nas zarobljava u okove očaja i besmisla. Na tvoju riječ, Isuse, moguće je pobijediti zlo i mržnju. Na tvoju riječ moguće je izdići se iznad vlastitih ograničenosti i započeti nov život. Na tvoju riječ moguće je da i mi postanemo prikladni za ribare tvoga kraljevstva. Ako nas trebaš, Gospodine, evo nas! Ti možeš od grešnika učiniti apostola.

Fra Zvjezdan Linić

 

 

 

 
Untitled Document