Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


I korizmena nedjelja

Velika borba

Molim za milost: da što bolje upoznam svoje bolne točke i svoje najčešće napasti kojima podliježem!

U ono vrijeme: odvede Duh Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje.
Započeli smo jedno važno razdoblje liturgijske godine. To je »pashalni misterij« koji obuhvaća vrijeme korizme i Uskrsa. U vremenu korizme pripremamo se za naš najveći blagdan Gospodinova uskrsnuća, a u uskrsnome vremenu radosno slavimo tu Isusovu pobjedu nad smrću i njegov povratak Ocu nakon ispunjene misije. Pred nama je privilegirano vrijeme u kojemu se pripremamo na obnovu svojih krsnih obećanja.
Isus je u pustinji. Zašto? Tek je izašao iz tišine i skrovitosti u Nazaretu i ponovno se vraća, ali u još veću tišinu i još dublju skrovitost. U pustinju se ne ide iz obijesti ili dosade. U pustinji se događa najdublji susret čovjeka sa samim sobom i s Bogom. Tamo ga nitko ne može odvesti i otuđiti od njega samoga. Tamo nema ništa što bi ga odvratilo od njega i od Boga. Nema ništa od onoga čime ga svijet rastresa i zarobljuje. Tamo se bije boj sa samim sobom koji se izvan pustinje može lako izbjeći. Iz pustinje čovjek izlazi kao pobjednik nad samim sobom i spre­man je da bude potpuno Božji.
Na kraju svojega boravka u pustinji Isus susreće svoga protivnika koji će ga pratiti sve do kraja, do Golgote i križa. Tu je počela agonija, žestoka borba koja će biti dokončana tek na križu.
Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.« A on odgovori: »Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.«.
Prvi izazov. Podmukao je. Napasnik lukavo počinje: »Ako si Sin Božji...« U ovoj napasti zavodnik otvara trajni sukob između materije i duha. Nad nama se neprestano nadvija napast da materija zarobi našu dušu. To je napast da kamenje prekrije naš duh i da robujemo svemu onomu što vidimo, dodirujemo, nosimo, jedemo... Gubimo gospodstvo nad samima sobom. Postajemo robovi. Puki konzumizam svodi čovjeka na njegovu najnižu razinu. Gospodine, da hrabro i poput tebe odgovorim napasniku. Samo zemaljska zadovoljstva vode me u još veću potrošnju i izgubljenost. Na kraju svega ostajem još gladniji i pohlepniji. Želim se nasititi pravim kruhom. Želim prihvatiti tvoju riječ koja će hraniti moju dušu i davati mi snage da se opirem zavodljivosti kruha koji nastaje iz kamena i opet se lako vraća u kamen.
Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.« Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!«
Zli se ne da tako lako pokolebati. Njemu je do spektakla. To je ono što ljude privlači i na što su slabi. Samo da ih se vidi, da se o njima priča, da ih se snima. Baciti se u svijet masmedija. Ovdje smo u kušnji koja se tiče naše vjere. Tražiti čudo. Htjeti da Bog djeluje onako kako mi to želimo. Isusa su trajno salijetali da djeluje čudesno, da se pokaže i onda će mu vjerovati. Zašto Bog šuti? A mi se spotičemo o njegovu šutnju i odsutnost. Gospodine, ti si i ovdje otpravio svoga napasnika. Koliko puta iskušavam tvoju strpljivost svojom nestrpljivošću! Koliko puta iskušavam tvoju dobrotu, tvoju velikodušnost i tvoju ljubav. Lako nasjedam na zamke i provokacije Zloga. Učvrsti moju vjeru i pomozi mi da zauzmem tvoj stav i snažno se oduprem Zlomu.
Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!« Tada ga pusti davao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.
Ni drugi poraz nije odvratio Zloga od njegova nauma. Njegov je arsenal neiscrpan. Samo tu se namjerio na Isusa i morat će se povući. Ali čekat će svoju iduću prigodu. Zli sve pokazuje. Cijeli je svijet njegov. Koja oholost. Nije li ovo kušnja ljubavi. Voljeti sve drugo umjesto Boga. Pokloniti se i klanjati se svojim idolima, a Bogu ostaviti ostatke svoga vremena. To je cilj ove napasti. Isus je na kraju vrlo izravan i energičan: »Odlazi, Sotono!« To je zapovijed i zli se pokorava. Tu Isus pokazuje svoju moć nad njim. Nije ga uništio, ali ga je pobijedio.
Gospodine, ostaje nam borba sa zlom i zlim. Ti si nam pokazao način kako mu se možemo suprotstaviti. Hvala ti što uz tvoju pomoć možemo biti pobjednici. Pomozi nam da nikad ne zaboravimo da samo s tobom možemo pobijediti Zloga. Sami ne. Lukaviji je i jači od nas. Pomozi mi da uočim koji su to idoli kojima se klanjam i kojima me zli odvodi od tebe. Pomozi mi da spoznam koje su to najčešće napasti i kušnje koje me salijeću i kojima popuštam. Želim u ovoj korizmi o tome voditi više računa. Pomozi mi.

Mirko Nikolić


U kušnjama kršćanin ima čime ih nadvladati

Mt 4,1-11

Ako te nakom krštenja napadne progonitelj svjetla, a sigurno će na te nasrnuti – ta napastovao je Riječ, Boga mojega skrivena u tijelu, samo svjetlo zasjenjeno od ljudske naravi – imaš čime ćeš ga nadvladati. Ne boj se boja! Suprostavi mu vodu, suprostavi Duha u kojem su sve ognjene stijele onoga zlog gase.
Stavi li ti pred oči tvoju bijedu – ta nije ustručavao to učiniti i s Kristom stavljajući mu pred oči njegovu glad da bi kamenje pretvorilo u kruh – sjeti se njegova odgovora. Uči ga ono što on ne zna: suprostavi mu životnu Riječ koja je kruh poslan s neba i daje život svijetu. Ako ti  postavi zamku isprazne slave – kao i njemu kada ga postavi na vrh hrama i reče: "Baci se dolje" da pokažeš svoje božanstvo – ne daj se ponijeti ohološću. Ako u tome pobijedi, ne će se na tome zaustaviti. Nezasitan je, svega se hvata. Laska prividom dobrote, ali je na kraju pretvara u zlo. To je njegov način borbe.
Taj je zasjednik uz to upućen i u Sveto pismo. Otuda ono o kruhu:"Pisano je" otuda ono o anđelima:"Pisano je: Anđelima će svojim zapovijediti za tebe da te čuvaju i na rukama će te nositi" Vještače u zlu! Zašto si prešutio ono što slijedi? Dobro to razumijem, iako si ti zatajio, jer još rekao: Gazit ću po tebi, ljutici i i bazilinsku, i hodit ću po zmijama i štipavcima. Utvrđen, razumije se, i zaštićen Trojstvom.
Ako te napadne škrtošću i u jednom ti vremenskom trenutku i pogledu pokaže sva kraljevstva, kao da njemu pripadaju, te zatraži da mu se pokloniš, prezri ga kao bijednika. Podupret znakom križa, reci: Ja sam slika Božja slika; nisam kao ti zbog oholosti izbačen s nebeske slave; Krista sam obukao; na krštenju je Krist postao moja baština; hajde, ti se meni klanjaj! I kao što je odstupio od Krista, izvora svjetlosti, na te će riječi – vjeruj mi – pobijeđen i posramljen odstupiti i od onih koje je  Krist prosvijetlio. Tu povlasticu donosi krsna kupelj onima koji joj priznaju snagu; tu raskošnu gozbu pruža onima koji hvalevrijednom glađu za njom čeznu.


Sv. Grgur Nazijanski

 

Isuse, često smo i mi u napasti moliti te:
»Pretvori nam kamenje u kruh...
Riješi mi ovu tešku situaciju...
Daj da položim ovaj ispit...
Oslobodi me ove moje teške glavobolje...
Nađi mi bolje radno mjesto...
... jer ti to možeš, ti si svemoguć, ti si Sin Božji. Tebi to nije teško, a meni će značiti tako puno!«

A ti odgovaraš:
»Ne živi čovjek samo o kruhu!
Tražite najprije kraljevstvo Božje!
Tko želi život svoj spasiti, izgubit će ga!«

Pomozi nam, Isuse, da te shvatimo i da razumijemo tvoju Riječ!

Isuse, toliko puta smo u napasti da:
ulazimo u vratolomije života misleći da nas ti moraš čuvati od svake pogibli;
nerazborito postupamo sa svojim tijelom i zdravljem misleći da ćeš nas ti zaštititi od svakog zla;
očekujemo da ti brineš za stvari koje si povjerio nama. Toliko puta te uzimamo kao nekog »robota« koji ispunjava
naše želje i pomaže naše pothvate.

A ti odgovaraš:
»Ne iskušavaj Gospodina Boga svojega!
Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!
Drži zapovijedi i živjet ćeš!«

Pomozi nam, Isuse, da shvatimo i prihvatimo tvoju Riječ!

Isuse, toliko puta smo u napasti očekivati od tebe da: • po svaku cijenu steknemo položaj u društvu;
imamo osiguran i kvalitetan materijalni život bez obzira na sredstva i načine;
budemo u situaciji da si priuštimo sve što drugi mogu!

A ti odgovaraš:
»Ne možete služiti dvojici gospodara: Bogu i bogatstvu!
Tko želi biti prvi, neka bude posljednji, sluga svoje braće!
Ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio!«

Isuse, pomozi nam da te shvatimo!

Zvjezdan Linić

 
 
Untitled Document