Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerŠto je to Caritas?
Caritas je međunarodna dobrotvorna organizacija Katoličke Crkve, koja želi pomoći svakom čovjeku koji je u potrebi. Cilj pomoći je da svaka osoba može živjeti životom dostojnim čovjeka.
Dakle, Caritas je širenje kršćanske ljubavi prema svakome potrebitom, ne pitajući za vjersku ili nacionalnu pripadnost, ali ni za razloge koji su doveli do stanja određene potrebe. Jednostavno, nastoji pomoći potrebnome da stane na svoje noge.

Kada je došlo do osnivanja Caritasa?
Caritas je nastao već u prvim počecima kršćanstva i traje do danas. Već su prvi kršćani osjetili potrebu da oni koji imaju višak dobara podijele sa onima koji oskudijevaju.
Caritas u Zagrebačkoj nadbiskupiji osnovao je blaženi Alojzije Stepinac polovicom 30-tih godina prošlog stoljeća, te je dao ogroman doprinos njegovom radu i razvitku.
U Hrvatskoj imamo Nacionalni Caritas koji djeluje u različitim oblicima, a podijeljen je na biskupijske Caritase, te župne Caritase koji imaju važnu ulogu u karitativnom radu župe, gdje je moguć potpuni uvid u stanje i potrebe pojedinaca ili obitelji u župi.
U odboru župnog Caritasa svako mjesto iz župe ima barem jednog predstavnika.

Svi smo mi Caritas!
Kao vjernici, svi smo dužni uključiti se u rad župne zajednice na dobrobit cijele župe, a svatko prema svojim sklonostima i sposobnostima. Trenutno u Caritasu krećemo od samog početka, bez materijalnih mogućnosti, prostora, ali s puno volje za radom i pouzdanja u Božju providnost.
S radošću pozivam sve ljude dobre volje, a osobito mlade, da se uključe u rad župnog Caritasa. Prepoznajući potrebitog u svojoj blizini prepoznali smo Boga.

Župni Caritas naše župe sastoji se od odbora kojeg sačinjavju: