Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerANĐEO NEPODMITLJIVOSTI
 

Danas trpimo od toga što su mnogi političari i privrednici očito podmitljivi. Samo im treba ponuditi dosta novaca. Tada će se zauzeti za naše interese. Tada ne govorimo samo o podmitljivosti nego i korupciji. Tko je podmitljiv, na kraju krajeva iznutra je pokvaren. Više nije čovjek. On je kao čovjek uništen i razoren. Još je jedino olupina, ali ne čovjek u koga se možeš pouzdati.
Stoga čeznemo za anđelom nepodmitljivosti. On stoji uz nas kad nas ljudi ponudom novaca ili nekim drugim obećanjima žele podmititi. Hrabri nas da učinimo ono što odgovara našoj biti, da se ne prignemo i ne savijemo, nego da se uspravno opredjelimo za ono tko smo i što smo.
Možeš čitav jedan dan promatrati gdje slijediš svoga anđela nepodmitljivosti, a gdje u sebi osjećaš napast da se dadneš od drugih potkupiti. Možda u svojoj grupi ne kažeš ono što osjećaš. Najprije se propituješ koje je mišljenje grupe. A zatim se ravnaš prema njoj. Već si se dao podmititi. Ili tvoj šef hoće nešto od tebe. Trebaš obaviti neki posao. Osjećaš da tu nešto nije u redu, da te šef hoće iskoristiti. Ali se bojiš suprostaviti se. Inače ćeš izgubiti njegovu naklonost. Ako ispuniš njegovu volju, možda čak možeš računati s napredovanjem na položaju. Ili barem kod njega imaš dobru kartu. Tada si izložen napasti podmićivanja. 
Kad god ne slijediš svoj nutarnji glas, nego se dadneš zavesti ponudom naklonosti, nagrade, odlikovanja, izdaješ anđela nepodmitljivosti. Moli ga da te učini osjetljivim kad si u opasnosti da upropastiš sebe i svoju dušu. Moli ga da te učini još nepodmitljivijim, jasnijim, nedvosmislenijim. Tada ćeš ići uspravan kroz život.

Anselm Grüm