Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerANĐEO ISTINITOSTI
 

Istinitim nazivamo čovjeka koji je neprijetvoren i skladan u sebi. Isus kaže za Natanaela:"Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare" (Iv 1,47). Istinit čovjek ne živi proračunato, nego prema svojoj nutarnjoj istini. Slobodan od intriga, diplomacije, razmišljanja kako bi se pred drugima što bolje prodao. On živi u skladu sa samim sobom. Nepatvoren je, neprijetvoran. Govori ono što misli. Djeluje onako kako osjeća u svom srcu. S takvim čovjekom uvijek znaš na čemu si. Ne skriva svoje misli i osjećaje. Ne plaši se da bismo ga mogli upoznati. Predstavlja se onakvim kakav jest, stoji iza svega šta je u njemu. Ništa ne skriva jer nema što skriti, u miru je sa svime u sebi.
Istinit čovjek uvijek je slobodan. Jer samo će nas istina osloboditi. 
Istinit čovjek tjera nas da se suočimo sa zbiljom vlastita srca. Pred istinitim čovjekom ne možemo se skrivati. A više se niti ne moramo skrivati, jer se imamo hrabrosti očitovati onakvima kakvi jesmo. Kada je Isus govorio, nečisti se dusi, te tmurne misli koje čovjekov duh čine sumornim, onečišćuju ga zatrovanim osjećajima, nisu više mogli skrivati. Isusova riječ izvlači ih na svjetlo. Tako nam govori evanđelist Marko. Kada je Isus po prvi puta naučavao u sinagogi, nečisti duh nekog čovjeka glasno je povikao. Osjetio je da se više ne može skrivati iza kritičkih i ironičnih očitavanja, nego se mora suočiti sa istinom. Isusova istinitost oslobađa ljude od nečistih duhova koji skrivaju istinu i iskrivljuju je. Oni ozdravljaju, postaju istinski i istiniti ljudi.
Želim ti anđela istinitosti da budeš onakav kakav jesi u dnu svojega bića, da možeš ljude oko sebe oslobađati za istinu.

Anselm Grüm