Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerSVETI ZNAKOVI

STAJANJE

 

Rekli smo da strahopočitanje pred beskonačnim Bogom zahtijeva neki pravilan i određen stav. On je tako velik, a mi pred Njim tako neznatni, da se to uvjerenje i izvana pokazuje: učini nas malenima, baci nas na koljena.
Poštovanje se dade još drukčije izraziti. Uzmimo da sjediš, počivaš ili da se s nekim razgovaraš. U to ti se primakne neka ugledna osoba. Odmah ustaneš i uspravljen slušaš i odgovoriš. Što to znači? Stajanje znači prije svega sabranost. Mjesto udobna sjedenja zauzmemo određen i oštar stav. Znači da pazimo. U stajanju je nešto napeta, budna. Konačno znači da smo pripravljeni; jer tko stoji, može se odmah uputiti i krenuti. Smjesta može izvršiti nalog, započeti posao netom mu naložen.
To je druga strana strahopočitanja pred Bogom. U klečanju je bilo naglašeno klanjanje, sabrana smirenost; ovdje pozornost i djelatnost. Takvo poštovanje ima pozoran sluga, opremljen ratnik.
Stojimo kad se navješćuje radosna vijest, kod evanđelja u sv. Misi. Stoje kumovi kada kod krštenja u ime djeteta polažu krsni zavjet vjernosti. I prvopričesnici kad ga obnavljaju. Stoje zaručnici kad obećanjem vjernosti sklapaju bračnu vezu. Tako i još kod nekih čina.
I pojedinac će kadikad svoju nutrinu najiskrenije izraziti ako moli stojeći. Prvi su kršćani tako rado činili. Sigurno ti je poznata slika "Orante", tj. moliteljica iz katakomba: uspravna tijela s ukusno nabranim odijelom i s raširenim rukama. Stoji slobodno, puna vedre sređenosti. Kao da mimo sluša riječ, spremna na radostan posao.
Kadikad čovjek ne može klečati; osjeća se kod toga ograničenim, vezanim. Tad mu stajanje dobro dođe, oslobodi ga. Ali samo pravilno stajanje! Na obim nogama, bez naslanjanja, uspravnih koljena, nijedno nije nehajno ugnuto. Uspravno i odrešito.
Iz tog se stava vine molitva, a čovjek je ujedno slobodan, u strahopočitanju k spremnosti.

 

Romano Guardini