Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerOČENAŠ

6. KRUH NAŠ  SVAGDANJI  DAJ NAM 
DANAS

 

Isus svoje učenike, a potom i nas, hrabri da smijemo nebeskog Oca moliti i za naš svagdanji kruh. Kao da nas želi prizemljiti i povezati naše molitveno uzdignuće s potrebama tijela, potrebama svakodnevnog života.
Molimo za kruh svagdanji. Čovjek se grčevito bori za kruh. Znajmo i moliti za taj kruh. Ljudi idu svijetom da zarade za koricu kruha. Otac obitelji radi kako bi osigurao kruh svojima u kući. Sve su to naše redovite ljudske situacije u kojima osjećamo potrebu za sigurnijim i mekšim kruhom, za boljim i stabilnijim životnim standardom. U tom kruhu za koji se borimo i oko kojeg se mučimo je i sve ono drugo što nam je potrebno za život. Tu spada i pristojan stan i odjeća koju nosimo. U taj kruh spada i kutak gdje se možemo odmoriti i vrijeme godišnjeg odmora.
Međutim, na osobit način potrebni su nam ljudi, osobe, bića koja znaju ljubiti. Drage osobe u našoj blizini su kao kruh. Riječ prijatelja je dragocjena i može nahraniti dušu, a onda i pridignuti tijelo bolje od materijalne sigurnosti i punog stola. Svakog dana trebamo hranu, ali isto tako i ljubav, prijateljstvo, lijepu riječ, mir duše, osmijeh djeteta. To sve i mnogo drugog potrebnije nam je od korice kruha. Zato je i to naš kruh svagdanji.
Dok molimo Očenaš, molimo i da nam svega toga ne ponestane. Zapravo pritom molimo da nam Bog pomogne kako bismo obilovali u duhovnim dobrima, te nam kruh na stolu ne bi bio gorak i tvrd.
Takvu hranu očekujemo od Boga koji je Otac. On daje da kiša pada i sunce grije ovu zemlju. On daje ovoj zemlji plodnost te niče potrebna hrana. On je napučio ovu zemlju svime što nam je potrebno za tjelesno uzdržavanje. Jednako tako on je ljudima darovao srce otvoreno za ljubav. On je u čovjeka usadio čežnju za drugim bićem, potrebu za ljubav­lju, tj. ljubiti i biti ljubljen. Sve to čovjeka čini čovjekom. Sve je to dio naše svakodnevne potrebe, našeg svagdanjeg kruha.
Bože, Oče, koji želiš da budemo sretni, daj nam dovoljno hrane za tijelo, ali ne uskrati nam onu hranu duše i srca bez koje ne bismo mogli nikada biti sretni!
I dok danas budeš izricao svoj Očenaš, misli na sve one koji ti omogućuju da svakog dana nahraniš svoje tijelo. Moli i za one koji su ti darovani da obogate tvoj život i bez kojih više svoj život ne bi mogao zamisliti. Ali na osobit način moli da i ti budeš kao kruh koji se daje, da i ti mogneš biti nekome dar neba, svagdanja hrana koja grije srce i dušu. Moli da Bog i po tebi i preko tebe nahrani one koji su gladni riječi, gladni srca.

 

Fra Zvjezdan Linić