Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerOČENAŠ

3.SVETI SE IME TVOJE

 

Kad je Bog stvorio čovjeka, dao mu je punomoć da svemu što je stvorio podari ime. Čovjek je to i učinio. U slikovitom govoru Biblije to zapravo znači odrediti svemu mjesto i značenje. A čovjeku je dano dostojanstvo da gospodari svim drugim vidljivim stvorenjima. I svaki čovjek jednako tako prima ime. Redovito to čini čovjek onima koji su životno ovisni o njemu. Međutim, u Bibliji se često spominje kako je to ime sam Bog odredio. Tada je i ime dragocjeni podatak Božje volje, plana i ljubavi. Tako je promijenio ime Abrahamu, Jakovu i drugima.
Bogu puno znači naše ime. To je uvijek rečeno na naš ljudski način, jer su nam nei-stražive tajne Božjega srca. Ipak nam preko proročkih spisa poručuje da nas rado zove našim imenom i da je naše ime urezano u dlan njegove ruke. Smijemo reći iz tolikih svjedočanstava Svetoga pisma da je Bogu naše ime sveto i da ga izgovara s ljubavlju. To je razlog neizrecive radosti vjernika što ih u novije vrijeme prepjevavamo u poznatoj pjesmi o Božjem zovu uz riječi: "O Bože, zar si pozvao mene? Tvoje usne moje rekoše ime!"
Bilo bi divno kad bi i nama bilo sveto najprije naše vlastito ime, tj. naš vlastiti život, naše biće, i kad bismo se u potpunosti prihvatili i prepoznali kao ljubljena bića Bogu dragocjena. Nadalje, to je u isto vrijeme izazov i nama da nam postanu sveta imena naših bližnjih i da ih s poštovanjem izgovaramo te na taj način svoje bližnje s ljubavlju susrećemo. To je lijep način da naša zajednišva postanu bogatija i ljepša.
I Bog ima svoje ime. Židovima je ono bilo tako sveto da ga se nisu usudili ni izgovoriti. Židovsko vlastito ime za Boga je Jahve. Ipak su oni u izgovoru zamjenjivali to sveto ime naslovima: Svevišnji, Gospodin, Presveti i slično. U Isusu nam je i Bog i njegovo ime postalo blisko. Isus je imenovan po prorocima i u Novom zavjetu imenom Emanuel, što znači "Bog s nama". On nam je približio Boga, tako da smijemo njegovo ime izgovarati.
Neka nam Božje ime bude sveto. Neka nam svi nazivi za Boga budu sveti. Bog je vrijedan našeg poštovanja i ljubavi. I naše usne smiju izgovarati to sveto ime. To činimo u svakoj molitvi. Na usnama nam je ime Božje, darovano kao Otac, Sin i Duh Sveti. Sve nam to govori o blizini i ljubavi. Izgovaraj i danas u molitvi Očenaša svjesno i spremno taj početni dio gdje s Isusom govorimo da se sveti ime Božje. "Sveti se ime tvoje!"
Moli to za sebe. Neka u tvojem biću uvijek bude srce spremno da poštuje tajnu nevidljivog Boga po objavljenom imenu. Moli da tvoje usne i tvoje srce nikada bez dužnog poštovanja ne izgovore Božje ime. Nije vrijedno da se to sveto ime brzopleto ili pogrdno izgovara. Moli u isto vrijeme i za naš narod i za mnoge u njemu koji nažalost znaju tako grubo vrijeđati ime Božje. Moli za vjernike da ne gaze po svetinjama svoje vjere; moli za nevjernike da ne vrijeđaju ono što je vjernicima sveto. Moli da se u našoj domovini Hrvatskoj zaista poštuje i sveti Božje ime, jer se i on s ljubavlju sjeća našeg imena, a isto tako se s ljubavlju sjeća i imena našega hrvatskog naroda.

Fra Zvjezdan Linić