Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerIZVOR ZLA I PATNJE: 
GRIJEG
 
U životu ne ide sve onako kako bismo željeli. Ne uspjevamo stvoriti mir u svijetu, ne uspijevamo uništiti bolesti, ne uspjevamo imati samo psihički zdrave i moralno dobre ljude, ne uspjevamo osloboditi ljude od mržnje i lutanja.
Patne je prepun svijet i život svakog pojedinog čovjeka. Smrt visi nad svakim, krivnja izgriza svakog stanovnika Zemlje. Trpljenje, bolest, krivnje, razbojstva, smrt - sve to ima izvor u grijegu.
Grijeh je kidanje komunikacije s Bogom. Toje kao kad se rijeka odvoji od izvora i pretvori u močvaru. To je kao da se djete odvoji od roditelja da živi samo. Grijeh je nepovjerenje prema Bogu, bijeg od Boga, silaženje s njegovih putova, i lutanje vlastitima. To je rezanje jedine niti koja nas je održala u zraku, na visini života.
Zbog grijeha je teško komunicirati s Bogom. Teško je naći smisao, teško je naći pravi put. Netko nas treba dovesti do Boga. Bog je jedina mogućnost života, mira, blagostanja, Života u punini. Zato zatvaranje toj sili donosi umiranje i nespokoj.
Iz toga slijedi: jedini čovjekov neprijatelj je grijeh. Ne čovjek, ne Bog, ne priroda, nego samo grijeh. Ili: najveće zlo jest odvojiti se od Boga. Čovjekovo srce je u pitanju. Treba promjeniti srce, ponovno uspostavit vezu s Bogom. Tu je izvor svih problema i rješenje svih problema čovječanstva.

Tomislav Ivančić