Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerOSLONITI SE NA DUHA SVETOGA
 
Čovjekov je duh snažan i može mnogo toga ako se čovjek na njega osloni. Te se snage očituju u sugestiji, autosugestiji, u hipnozi, u psihosomatskom liječenju, u snažnoj volji da se nešto ostvari. Čovjek koji se snažnom voljom usmjeri na neki posao, sigurno će uspjeti. Duh djeluje na način inkubacije. Ako je čovjek usmjeren pozitivno tad to i ostvaruju. No, ljudski je duh ograničen i ranjen grijehom i njime blokiran. 
Postoje anđeoski duhovi koji su dobri, i zli duhovi koji su zli. Oni mogu učiniti mnogo dobra odnosno zla jer su jači od čovjekovog duha. No i oni su stvoreni duhovi i zato su ograničeni. Anđeli čuvaju i brane ljude. Zli duhovi ljude navode na zlo, mržnju i nasilje. Opipljivo se to vidi kod onih koji se bave zazivanjem duhova i idolopoklonstvom, ili pak magijom, čaranjem i vračanjem. Ljudima koji su na taj način stalno negativno usmjereni neizlječivo stradaju živci i psiha, pa počinju činiti zlo drugima i sebi. Gledajući nasilje na filmu ili televiziji čovjekov duh inkubira zlo u sebi i počinje ga činiti. Sv. Pavao nas upozorava da su oko nas razne vrste zlih duhova protiv kojih nam se boriti. (usp. Ef 6,12)
Jedino u Duhu Svetomu kojega je Isus posebno od Oca poslao Crkvi i svijetu čovjek može naći sigurnost i slobodu od svih zlih sila u sebi i oko sebe. On je Branitelj vjernika, Svjedok i Nadahnitelj. U njemu čovjek može sve. On u srcima vjernika "inkubira" dobro i ljubav za svakog čovjeka. Zato je važno osloniti se na njega i stalno i stvarati u sebi pozitivna gledišta, dobre vizije, imati čiste i zdrave oči. Što god molite, vjerujte da ste već dobili i bit će vam (usp. Mk 11,24). To je vjera.

Tomislav Ivančić