Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerOČENAŠ

9.I NE UVEDI NAS U NAPAST

 

Bilo bi zanimljivo osluškivati što sve mi ljudi od Boga tražimo. Naše su molitve odraz naše ljudske situacije, ali i naše ljudske ograničenosti i slabosti. Zato su naše molitve često nelogične ako ih gledamo iz određene objektivne, Božje perspektive. Bog, ipak, dopušta da ga sve molimo, a ostavlja sebi slobodu da nam podijeli ono što nam je najpotrebnije i ono što je za naše spasenje najvažnije. On to bolje zna nego mi. Ostavimo i mi tu slobodu Bogu u svim našim molitvama. Isus nam u tome daje primjer kad u Maslinskom vrtu kao čovjek u znoju i krvi traži da ga mimoiđe gorki kalež muke, ali nadodaje predano da ipak sve bude kako Bog Otac hoće.
Tim nam je zanimljivija nakana Očenaša koju Isus dariva svojim apostolima i Crkvi. Molimo od Boga da nas ne uvede u napast. Zapravo ni ova nakana nema prave logike. Zar nas Bog može uvoditi u napast? Zar je Bogu stalo do toga da nam postavlja zamke na putu života? To bi bilo nedostojno Božje Ijubavi i ne bi bilo u skladu s onim što znamo o njegovoj silnoj volji da sve ljude otkupi i spasi. Konačno, poslao je svoga Sina, Isusa, da nas otme svakoj vlasti zlih utjecaja.
Ono što nas napastuje proistječe iz tri izvora: đavla, svijeta i tijela. Tu se kriju zamke koje žele zarobiti naše misle, a potom i naše djelovanje. Nosimo u sebi određene sklonosti na zlo, a sve oko nas često djeluje negativno na našu volju. Tako nam se u životu gomilaju napasti.
Poučeni Isusovim riječima Očenaša smijemo ovu molbu da nam se ne priušti napast shvatiti u smislu Isusovih kušnji. Isus je bio napastovan u pustinji. Na djelu je bio đavao koji želi čovjeka odvratiti od Boga te ga želi navesti da prizna đavolsko gospodstvo. Isus se othrvao toj napasti i odagnao Zloga. Međutim, već za apostole Isus je molio da izdrže u teškim časovima kad ih sotona bude rešetao. A izgleda da takve kušnje, takve napasti nisu nikada iščezle s lica zemlje, budući da i danas ima sličnih pokušaja gdje đavao želi za sebe oformiti vojsku onih koji će ga priznavati za gospodara i koji će djelovati po njegovim principima. Moramo jako moliti za sebe i ljude oko sebe kako bismo bili pošteđeni i sačuvani od takvih direktnih napasti.
Isusu je u Maslinskom vrtu Bog poslao anđela tješitelja i hrabritelja. U tim posljednjim časovima i napastima nije ostao bez pomoći odozgo. Očito je da i nama Bog daje snagu u borbi protiv napasti. Nismo bespomoćni u odnosu na utjecaj zla. Nosimo u sebi najprije naravne sposobnosti razlučivanja i odlučivanja, a potom na raspolaganju imamo milosne darove koje nam je zaslužio Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem.
Bog nas neće uzeti od ovoga svijeta jer nas je u njega stavio da ga oplemenimo. Međutim, kako u tom svijetu ima poteškoća i napasti, mnogo otpora Božjoj ljubavi i načelima Božjega zakona, očito je da trebamo puno snage da se odupremo svemu onome što nije Božje. Tu nam je Isus obećao da nas neće ostaviti sirotama. Izbavit će nas od zlih utjecaja svijeta i od Zloga. Dok danas moliš Očenaš, usudi se moliti s nakanom da i danas u tebi pobijedi milost Božja

 

Fra Zvjezdan Linić