Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

Pogled vjere

Isus se raduje što ga slušaju i za njim idu mnogi koje mu je Otac predao, a to znači svaki čovjek kojega Bog ljubi i koji po ljubavi živi. Ta je ljubav jedini zakon, jedini uvijet i jedina oznaka spasenih. Tko god pokuša ograničiti tu Božju velikodušnost zatvarajući  Božje spasenje u granice povlaštenih naroda, kultura, rasa ili klasa, određenih tradicija , običaja i propisa, zapravo pokušava otimati Isusu one koje mu je Otac predao, a za koje je on umro i uskrsnuo. Uzalud bi se bilo protiv tako široke Isusove ljubavi pozivati na vjernost nekim drugim tradicijama, na neke svoje zasluge pred Bogom, na neko drugačije poimanje Boga. Nema Boga osim onoga i onakva kakva Krist naviješta. Jer on je jedino s Ocem. On i Otac jesu s Duhom, koji prožima svijet i okuplja Crkvu, jedan jedini Bog.

 

Živko Kustić

 

IV Vazmena nedjelja
NEDJELJA DOBROG PASTIRA

Sjećamo se, Isuse, zapisanih obećanja: "U dlanove sam te svoje urezao...!" (Iz 49,16); "Duša se moja k tebi privija, desnica me tvoja drži..,! (Ps 63,9); "I ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala" (Ps 139,10).

Danas nam u evanđelju govoriš da nas nitko neće oteti iz tvoje, iz Očeve ruke. Hvala ti za tu sigurnost darovane ljubavi.
Trebamo ruku koja će nas voditi, trebamo ruku koja će nas zaštititi. Trebamo te.
Ruka je divan znak: govori o ljubavi, o pažnji, o nježnosti. Rukom se umivamo, njome otvaramo vrata; rukom pišemo pisma i brišemo suze; rukom se hranimo i rukom hranimo druge.
Dao si nam ruku da je pružimo drugome i da primimo od drugih mir. Dao si nam ruku da vodimo za ruku slijepe i malene, da pomognemo klonulome i da prihvatimo ruku drugoga koji je sposoban ljubiti i voditi.
Dao si nam ruke.
A ipak, Gospodine, često rukama činimo zlo, prijetimo, sije­mo oko sebe nemir i neslogu. Tako često naša ruka ne služi onoj svrsi radi koje si je ti utisnuo u naše biće.
Tako često zaboravimo rukovati se, pružiti ruku pomirenja, pomilovati bližnjega, iskazati ljubav.
I ti si, Isuse, imao ruke.
Znao si zagrliti, pomilovati. Znao si polagati ruke na bolesne i oni su ozdravljali. Znao si prigrliti djecu i blagoslivljati ih.
Ni na koga nisi digao ruku da ga uništiš. Došao si spasiti sve što bješe izgubljeno, propalo.
I mene si pronašao. Već u krštenju stavio si svoju ruku na mene, a moje si ime upisao u dlanove svoje ruke. Neizbrisivo si me povezao sa sobom.
Svojim rukama, Isuse, i danas lomiš kruh da nas nahraniš. Tvoje su ruke i danas probodene za nas. I danas često podižeš svoju desnicu da nas odriješiš, oslobodiš. Tvoja je ruka neprestano nad nama.
Nitko me silom ne može oteti iz tvoje ruke. Siguran sam tada u ruci Očevoj. Hvala ti za tu sigurnost. Siguran sam od drugih, od nasilja i nasilnika; siguran sam pred svijetom. Osiguraj me još, Isuse, od mene samoga. Ne dopusti da se otrgnem iz tvoje ruke. Ne dopusti da odem, da se udaljim. Ne dopusti da ispustim tvoju ruku iz svoje, jer tada sam gotov, zalutat ću.
Desnica nek me tvoja vodi i drži. Uzmi opet moju ruku.

Fra Zvjezdan Linić

 
 
Untitled Document