Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

2. VAZMENA NEDJELJA

TOMA "NEVJERNI"

MOJA SE DUŠA SJEĆA

Nisam od onih koji su Te vidjeli. 
Moje se oči nisu napajale na Tvome licu.
Kada si, prošao zidove, stao u sredinu, ja nisam bio ondje. Moja te ruka nije dodirnula, niti Te prst moj dotaknuo. Pa ipak, nekim nepojmljivim ćutilom moja Te se duša sjeća i sjećanje se pretvara u osjećanje Tvoje blizine. Zato Ti i govorim: Gospodin si moj i Bog moj!

Anton ŠuljićIv 20, 19-31

Željeli bismo , Isuse, da i danas stupiš u našu sredinu, u naše zajednice, u naše obitelji, u naš narod, u našu domovinu, među narode u njoj i da se čuje u svakom srcu tvoj pozdrav: "Mir vama!" 
Daj mir našoj domovini. Ne znam kako Isuse. Ne vidimo rješenja. Ljudski govoreći teško je organizirati mir. Ali vjerujemo da je tebi sve moguće! Neka riječi mira i povjerenje ponovno zazvuče u ljudskim srcima! To je moguće, to mora biti moguće, Gospodine Isuse! Ti si nam rekao da će nam Otac sve dati što ga zaištemo jednodušno u tvoje ime. Molimo u tvoje ime:
Mir nam svoj podari!
Mir nam svoj ostavi!
Mirom nas obdari!
Daruj mir uplašenim srcima. Daruj mir svim ljudima koji osjećaju tjeskobu i strah. Daj mir svim onima koji osjećaju da im se srce ispunja gorčinom i mržnjom! Ne dopusti da išta negativnog, đavoljskog, nađe mjesta u našim nutrinama.
Došao si svojim učenicima i obdario ih punomoći praštanja. Daruj i nama danas Duha Svetoga.

Fra Zvjezdan Linić

Gospodine, Židovi su zaplašili tvoje učenike. Svi oni koje si volio u strahu su, čekaju iza zatvorenih vrata. Strah ih je za svoj goli život, strah ih je za sigurnost i mir, strah ih je što će sada sa sobom, budući da su im oteli tebe. A sve su svoje nade stavili na tebe. Žive u strahu za sutra.
Gospodine, i danas svi mi imamo razloga za strah. Vremena su nemirna, među ljudima vlada nepovjerenje, nema ljubavi. Ugroženost i nesigurnost budi u ljudskim srcima strah. Bojimo se, Isuse, i mi, tvoji učenici. Strah nas je za sutra zbog svega onoga što se oko nas događa. Strah nas je za sigurnost i mir u prostoru u kojem živimo. Dijelimo to, Isuse, sa svim ljudima na ovim prostorima gdje si nas ti stavio.
Tvoji su se učenici bojali sve do onog časa kad si se ti pojavio i kad si im donio mir. "Mir vama!" - rekao si. I obradovaše se tvoji učenici. Ti si njihova sigurnost, njihova radost i mir. Uz tebe nema više razloga za strah. Ti im daješ od svoje hrabrosti, od svojega mira, od svoje radosti i svojeg predanja. Daješ im od svoga Duha.
Objavi se, Gospodine Isuse, i nama danas. Objavi se duboko u našim srcima, u našim zajednicama, u našim euharistijskim slavljima, u našem svakodnevnom životu. Objavi se, očituj svoju prisutnost, daj nam do znanja da nismo prepušteni samima sebi da nas neće progutati stihija, da si ti Gospodar vremena i vječnosti, da ti ravnaš putovima zvijezda i tajnama povijesti. Objavi nam to i onda kad ne razumijemo mnoge stvari, objavi nam to kad ne vidimo izlaza, kad smo ugroženi u nekim svojim sigurnostima Objavi nam to, Isuse, i onda kad tražiš od nas žrtve ljubavi predanja.
Dođi, Gospodine Isuse! Divim se domišljatosti tvoje ljubavi. Apostolima si došao i kroz zatvorena vrata. Dođi i k nama kad je u nama sve zatvoreno, kad nema prostora za povjerenje i optimizam, kad smo ispunjeni gorčinom i razočaranjem. Dođi kroz sva naša zatvorena vrata i pojavi se među nama. Neka ti ništa ne bude preprekom da se pojaviš ondje gdje si u ovom času najpotrebniji Budi i danas posred svojih učenika, uz svoje vjernike koji bi treba nositi tvoje poslanje mira i radosti svijetu danas. Zato dođi, Gospodine Isuse!

Fra Zvjezdan Linić


 

 

 

LITURGIJA ZA NAJMLAĐE

Mir vama!

Iskreno vam želim svima koji čitate ove retke uputiti Isusov pozdrav: „Mir vama!“  To je pozdrav Krista uskrsloga, pozdrav nove nade. Uskrsli Krist daje nam svoj mir. U današnjem evanđelju čujemo taj pozdrav nekoliko puta. I nama ga Isus bezbroj puta ponavlja da bi dopro do naših zatvorenih srca. Mir svima vama!“
Čudesno je lijep i bogat susret uskrsloga Krista sa svojim učenicima. 
Duh životvorac koje se spominje već u samim počecima stvaranja, darovan je u ovom času učenicima. Nestali su njihovi strahovi i nesigurnosti i pojavljuje se odlučnost i snaga da iziđu pred svijet i da govore o uskrslome Isusu. 
Posebno se u ovom evanđelju spominje Toma. Mi ga znamo kao Toma nevjerni. Kako on nije susreo Isusa prvoga dana, jer nije bio sa svojim prijateljima, možemo reči da se udaljio od zajednice. Toma nije povjerovao u Isusa. Što nam to govori?  I mi ako se udaljimo od svoje zajednice, od susreta s Kristom na misi, od sakramenata, bit ćemo poput nevjernog Tome koji je trebao staviti prst u Isusove rane da povjeruje. A radosna vijest nam kaže: „Blago onima koji ne vidješe, a ipak vjeruju!“

Dok razmišljaš o Isusu i današnjem evanđelju, evo ti i nekoliko pitanja pa pokušaj na njih odgovoriti.

• Koji pozdrav je pozdrav uskrslog Gospodina?
• Da li znaš kad na svetoj misi pružamo mir jedni drugima?
• Što su apostoli dobili sa darom Duha Svetoga?
• Tko je bio Toma?
• Zašto ga zovemo nevjerni?