Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

» Trećega dana bijaše svadba u Kani Galilejskoj.« Tako započinje odlomak u izvorniku evanđelja. Trećeg dana u odnosu na Isusovo krštenje. Potreban je događaj »trećega dana«, Isusovo uskrsnuće, koje daje kraj i ispunjenje staromu zakonu (»napuniše posude do vrha«). Voda koja je služila za pranje postaje vinom radosti. Krist ne dolazi samo očistiti čovjeka od grijeha, nego dati istinsku radost života. Tim »čudom« on pokazuje nastupajuću novost, preobrazbeni trenutak povijesti. Bog je »čuvao dobro vino sve do sada«. Došao je »njegov čas«. (A. C.)

 2. nedjelja C

PRVO ZNAMENJE

Isus se predstavlja svojim učenicima na svadbi u Kani Galilejskoj. Oni su tada već povjerovali u njega. Bila je to doduše početna vjera koja će morati proći kroz mnoga iskušenja, ali ipak izgleda da je odatle sve počelo. Svojim značenjem i sadržajem ovo iskustvo otkriva apostolima (gledano iz iskustva Kristova uskrsnuća) više od početnog oduševljenja. Ono postaje istinskim znakom i nama danas.
Mnogo je toga znakovito. Smijemo se upustiti u odgonetavanje znakova. Tim više što je općenito poznato da je sveti Ivan svoje evanđelje temeljio na teologiji o sakramentima i o Crkvi. Smijemo u tom smislu tumačiti i ovu zgodu kad je Isus, zajedno sa svojim učenicima, pozvan na svadbu u Kanu Galilejsku. Bila je tu i njegova majka.
U Bibliji se važne stvari događaju kod stola, na gozbi. To je mjesto susreta. Ljudi se međusobno povezuju; sklapaju se ugovori i savezi; učvršćuju se prijateljstva i ozakonjuju brakovi. Gozba je svečani trenutak i ima izuzetno važno mjesto u ritmu ljudskog života. To je također i mjesto susreta s Bogom. Najpoznatija je u Starom zavjetu ona gozba kod hrasta Mamre (Post 18). Abraham prima tajanstvene posjetitelje i priređuje im gozbu. To je mjesto susreta s Bogom. Abraham je dobio konkretan odgovor na obećanja Saveza.
U Novom zavjetu Isus često govori o gozbi, o vječnoj gozbi, ili je sam prisutan na gozbi. Međutim, svaki puta je to znak. Svaki puta Isus upućuje na drugu gozbu. Mi danas prepoznajemo u tome najprije euharistijsku gozbu, a u njoj i po njoj i onu gozbu u kraljevstvu Božjem.
Smijemo to otkriti i na ovoj gozbi u Kani. Ona je slika euharistije. Za euharistiju je bitna pretvorba. Po vjeri Crkve i u skladu s Isusovim riječima na Posljednjoj večeri mi vjerujemo da se kruh pretvara u pravo i istinito Tijelo Kristovo, a vino u pravu i istinitu Krv Kristovu. Tada to postaje darom Isusova života. To je tajna njegove ljubavi prema nama na svadbi u Kani događa se pretvorba. Međutim, ovo je tek prvi znak. Voda postaje vinom. To je preobrazba koja želi upozoriti na sve ono što i euharistija želi. Po pretvorbi sakramentalnog znaka euharistija želi zahvatiti u naš život, preobraziti naše ponašanje, promijeniti naše navike. Euharistija nas želi uskrisiti na život djece Božje. Po njoj Isus želi ovaj naš razvodnjeni život, ovaj život bez oduševljenja i iskrenosti, pretvoriti u život u istinij Svadba u Kani je zato slika euharistijske gozbe koja se neprestano ponavlja. Nekoliko kapi vode našeg ljudskog životarenja sjedinjuje se s čistim vinom božanskog života. Tako nam se to objavljuje u Kani Galilejskoj. Poruka je očita: vino je bolje od ikojeg prije i ima ga na pretek svima koji sudjeluju u gozbi.
Svadba je slika Crkve. Konačna misao upućuje na Krista Zaručnika. Na njega Crkva neprestano gleda i njega iščekuje. To je vizija punine. Sve će dobiti svoj vječni smisao onda kad Crkva kao zaručnica dočeka svoga Zaručnika. Bit će to novo nebo i nova zemlja. Od svadbe u Kani sveti Ivan nam nudi poruku Isusa Krista kao istinskog Zaručnika koji je u Kani objavio svoju slavu. Svaka misa, posebno nedjeljna, označena je ovim evanđeoskim prizorom. Za stolom za koji nas Krist kao Zaručnik poziva nikada neće ponestati vina. To je stol obilja, gozba Kristove ljubavi. Sada smo mi sustolnici koji smiju kušati ono najbolje vino, tj. puninu ljubavi Božje koja nam je objavljena u Isusu Kristu.

Fra Zvjezdan Linić
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LITURGIJA ZA NAJMLAĐE

Iv2 1-12

U Kani su Isusa pozvali na svadbu. Pozvali su i njegove prijatelje apostole i njegovu majku.
Marija je zapazila da je ponestalo vina. Okrenula se Isusu i rekla mu:
- Nemaju vina.
Zatim je rekla poslužiteljima:
- Što vam god rekne učinite!

U blizini se nalazilo šest velikih vrčeva za vodu. Isus reče poslužiteljima:
- Napunite vrčeve vodom.
I poslužitelji učine tako. Tada im Isus reče:
- Zgrabite i nosite ravnatelju stola.

Oni odnesu. Ravnatelj okusi, pozove zaručnika i kaže mu:
- Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, donese lošije. Kako to da si ti čuvao vino sve do sada?

I iz ovog evanđeoskog teksta, ali i iz čitovog Isusovog života, vidimo da se Isus raduje s ljudima. Rado je s njima jeo, slušao ih, razgovaro s njima i veselio se.
U Kani im je na čudesan način darovao vino, jer je htio da na gozbi svi budu radosni.

Ne smijemo zaboraviti da Isus i nas poziva da se često okupljamo na njegovu gozbu i da se kao braća i prijatelji radujemo.

Poziva nas i na gozbu koja nikada neće prestati. I s njime ćemo se zauvijek radovati.

Dok razmišljaš o Isusu i današnjem evanđelju, evo ti i nekoliko pitanja pa pokušaj na njih odgovoriti.
• Pronađi u tekstu što je Marija rekla Isusu. Kakva je bila Marija?
• Što ti se kod Isusa posebno svidjelo?
• Kako se zove gozba na koju nas Isus poziva i na kojoj često sudjelujemo?

Ove dvije bojanke možeš isprintati i obojati ali isto tako možeš i sam nacrtati.

 
Untitled Document