Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


XXIV NEDJELJA KROZ GODINU

BOG PRAŠTA BEZ MJERE

Mt 18,21-35

Gospodine, koliko puta...?
Koliko puta da opostim bratu svome ako se ogriješi o mene?
Koliko puta prijeći preko nekih riječi koje pogađaju i bole?
Koliko puta zaboraviti brojna djela koja još i danas peku jer su očita nepravda?
Koliko puta, Gospodine, reći čovjeku kraj sebe: Opraštam ti?
Koliko puta smijem ispasti lud, biti izigran, biti ismijan?
Gospodine, koliko puta i kako dugo takve ljude treba smatrati braćom?
Dva puta, ili tri puta, možda čak i sedam puta?
Zar to nije dovoljno? Sedam puta dnevno, u istom danu; zar to nije hrabrost opraštanja? Zar praštanje nema svojih granica, Gospodine, a onda i svojih pedagoških zakona? Ako se tako olako dijeli oproštenje zar će se itko popraviti? Nastavit će činiti zlo, vrijeđati ljude oko sebe, jer se prašta tako lako i jednostavno!

Ti me iznenađuješ, Gospodine! Govoriš o brojci koja nadilazi svačiju hrabrost. Ona obeshrabruje i onoga koji se može ogriješiti o mene jer ne može stići da me u jednom danu povrijedi sedamdeset puta sedam. To je više i od smjelosti grijeha i uvrede. Zar mi time možda želiš reći da je milosrđe i opraštanje jače od uvrede grijeha? Nije li to poruka da je veća snaga skrivena u praštanju i ljubavi nego u podlosti i nepravdi? Ne govori li mi to o neizrecivoj snazi koja se krije u praštanju? Zato praštanje mora biti iznad svake mogućnosti ljudskog grijeha.

Možda mi zapravo time želiš reći da je to samo tebi, samo Bogu moguće? Jer, čovjek takvog iskustva nema. Ali Bog ima. I moram se zamisliti, Gospodine. Koliko puta si ti meni oprostio? Koliko puta sam bio poreban tvoje riječi oproštenja, tvojeg milosrđa? Nije li moja najčešća molitva zapravo kajanje i molba za smilovanjem? Da, Gospodine, trebao sam te tako često i trebat ću te opet kao onoga koji mi prašta moje grijehe, moje opetovane grijehe, moje uvijek iste slabosti. I neprestano ti dolazim s jednom te istom molbom: Oprosti! Da, Gospodine, oprosti mi. Opraštaj mi često, opraštaj mi i više puta dnevno. Mislim da se ovo neizrecivo praštanje izrečeno u brojci sedamdeset puta sedam odnosi zapravo jedino na odnos između tebe i mene! Oprosti mi i danas i svakog dana iznova. Oprosti mi za cijeli život bez jamstva da te možda neću uvrijediti. Ne želim, Gospodine, ali ti jedini znaš kako sam sazdan. Hvala ti!

Fra Zvjezdan Linić

 

 
 
Untitled Document