Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


24. NEDJELJA KROZ GODINU

KRIŽ NA RAMENIMA

Radujem se životu i svakom novom danu.
Nikada ne znamšto me očekuje SUTRA!
To čini život zanimljivim i punim avantura!
No, zna se dogoditi da SUTRA donese nešto što si nikako ne bih poželio, nešto što život može učiniti...
.. .teškim poput križa.

Zašto baš ja? Zašto se meni morao dogoditi križ? I u tim pitanjima sjetim se Tebe, moj nebeski Učitelju, i Tvojih riječi: “Hoće li tko za mnom, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom!” Ti si izrekao te riječi i ja vjerujem da one imaju smisla.
Zato, prigrljujem svoj križ, oslonjen na Tebe. Oslanjam se na Tebe, na Tvoju blizinu, na Tvoju pomoć u nošenju križa! Ti koji si sam nosio križ i osjetio njegovu težinu, možeš i meni najbolje pomoći!
Preslab sam i prespor da bih hvatao korake za Tobom u društvu neočekivanog pratioca!
Molim Te, imaj to na pameti, jer i ja sam Tvoj i Tvoj želim biti svakog dana života svoga!

Josip Šimunović


Ti si Krist

Mk 8,27-35

Ti si Pomazanik, Krist!" Tako je Petar ispovjedio svoju vjeru. Bio je izazvan izravnim Isusovim pitanjem. Uvijek je lakše govoriti o tome što drugi govore, negoli svjesno i svjedočki izreći svoju osobnu riječ svjedočanstva. Petar se ipak usudio.
Ovo što je Petar rekao zapravo u našem rječniku znači jako puno. Kao da je Petar Isusu progovorio iz dubina svoga srca i iz dubina svoje vjere: "Ti si onaj koga su stoljeća očekivala. Ti si onaj o kojem su sanjali patrijarsi i proroci, za kojim čezne sav židovski narod. Ti si obećanje stoljeća, čisti dar neba. Ti si punina vremena. Ti ispunjenje svih naših nadanja. Nakon tebe više nemamo koga drugoga čekati. Ti si ispunjenje svega. Ti si Krist, obećani Spasitelj." Mogli bismo tako nizati toliko toga što je uključeno u ovoj kratkoj, a ipak tako potpunoj ispovijesti vjere.
Mi bismo možda mogli nastaviti na sličan način svoju ispovijest vjere u Isusa. To je ono što mu dugujemo, to on očekuje od nas. "Ti si onaj koji sve možeš, koji neizrecivo ljubiš. Ti si onaj koji dobro znaš sve naše tajne i sve naše potrebe i želje. Ti naslućuješ sve skrivene misli naših srdaca. Ti si onaj kojemu možemo podastrijeti i molbe ovoga časa. Ti si mirotvorac i mironosac. Ti si jedini koji možeš spasiti i našu domovinu i udijeliti joj trajni mir. Ti si i naš Krist, Mesija, Spasitelj. Nemamo drugoga osim tebe!"
Je li to sadržaj naše ispovijesti vjere što je svake nedjelje recitiramo riječima Crkve odmah poslije evanđelja, odnosno propovijedi? Znamo li da bi sve to, i još puno toga osobnijega trebalo biti prisutno u nizu onih dubokih vjerskih izričaja što ih je Crkva zabilježila i nama darovala kao sigurnu i čvrstu vjeru svih naraštaja?
Međutim, današnje evanđelje ima i nastavak. To nam ne ide baš lako u srce. Nije bilo lako niti Petru. Isus govori o muci, trpljenju, nepravdi koju će podnijeti. Govori o križu i o darivanju života za druge. Apostoli ne mogu to shvatiti, čak ni Petar. Ne možemo ni mi. Doživljavam ovaj drugi dio evanđelja kao neku šok-terapiju. Jedva su apostoli dočekali i prepoznali u Isusu svoga Mesiju. Tek što su počeli naslućivati ispunjenje stoljetnih težnji svoga naroda i samo su čekali da se počnu radovati i vidljivim očitovanjima mesijanskog kraljevstva, a Isus im ruši sve takve iluzije. U Isusovom kraljevstvu nema govora o vlasti i časti; Isus ne spominje zemaljsko oslobođenje od Rimljana, ne govori o nekoj pobjedi nad okupatorom. Ništa od svega što su apostoli zamišljali. Njihove su želje bile tako duboko usađene u njihova srca da su dvojica učenika na dan uskrsnuća još uvijek žalosni i rezignirani priznali da su se nadali daje on onaj koji ima otkupiti Izraela.
U nama i oko nas ima mnogo trpljenja. Još su uvijek svježe rane ove naše ispaćene domovine i rane našega naroda. S vjerom u Isusa svaka takva muka, patnja i bol prestaje biti besmisleno trpljenje koje ničemu ne vodi. S vjerom u Isusa to postaje trpljenje oplemenjeno ljubavlju i predanjem. Takvo trpljenje postaje otkupiteljsko, sjedinjuje se s Isusovim trpljenjem i služi spasenju svijeta. To je ono pšenično zrno koje, pavši na zemlju, umre i tako donosi obilat rod!

Fra Zvjezdan Linić

TKO SAM JA?

Ono što ti je Petar rekao u svojoj ispovijesti vjere, želim, Isuse, da ti kaže i svatko od nas na svoj način.
Da, Isuse, ti si Krist, ti si Pomazanik. Ti si ispunjenje svih naših očekivanja. Ti si onaj kojemu sve možemo reći. Ti si i naš Krist, naš Mesija, naš Spasitelj. Nemamo drugoga, Isuse! Imamo samo tebe i samo se u tebe pouzdajemo. Dođi nam, Isuse, i spasi nas!
Ti si onaj koji otkupljuješ našu domovinu, svakoga od nas! Ali na svoj, jedinstven način. Prema tvojim riječima i tvojem primjeru, primili smo život, obdareni smo njime, ali ne zato da ga sebično proživimo, da se zatvorimo u svoje interese i komotnost, nego da se razdajemo i da svojim životom nadarimo mnoge radošću i ljubavlju. Tada je to pravi život, darovani život, jer tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko ga izgubi, tko ga dadne, tko ga razda i potroši na druge, taj će ga naći.
Poziv je to na vjeru u pravi, istiniti život u hodu za tobom, na život u službi kraljevstva Božjega, u službi vječnosti!

Fra Zvjezdan Linić

 


 

 

 
Untitled Document