Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


XVIII NEDJELJA KROZ GODINU

ČOVJEK ŽIVI O KRUHU I RIJEČI

Mt 14, 13-21

Današnje nam evanđelje donosi dojmljiv događaj umnoženja kruha, Isus na konkretan način pomaže ljudima koji su ustrajali u osluškivanju Riječi. Bili su s njim u pustom kraju i izgleda da, poneseni ljepotom njegove riječi, nisu ni mislili na tjelesnu hranu. Ipak, ne živi čovjek samo od riječi! Smijemo osjetiti donekle i naglasak ovako okrenute riječi koja nas podsjeća na Isusov odgovor đavlu u izvješću o kušnjama u pustinji. Tada je Isus rekao: »Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta« (Mt 4,4). Današnjim   evanđeljem   želi   nam   riječ  Božja poručiti da spasenje koje nam proglašuje Isus zahvaća čitava čovjeka, a ne samo njegovu duhovnu dimenziju, niti samo njegovu egzistenciju poslije iskustva smrti. O tome nam svjedoči cjelokupno Isusovo djelovanje koje uključuje brojna ozdravljenja kojima je u zemaljskom životu pomagao bolesnicima, njegovi hrabri izgoni zlih duhova, čime je oslobađao ljude od teških duševnih muka, njegovo opraštanje grijeha kao tereta duše, te njegova uskrišenja, tj. neizreciva pomoć u situacijama za koje je čovjek mislio da su bezizlazne.
Crkva nastavlja činiti ono što je Isus činio. Želimo li se prepoznati kao Isusovi učenici, onda vrijedi i za nas Isusova zapovijed koju je tada upravio apostolima: »Dajte im vi jesti!« Kao da nas Isus upozorava da imamo na raspolaganju sve što je potrebno za hranu mnoštvu. Temelj za Isusovo čudo su pet kruhova i dvije ribe, sve što su apostoli pronašli. To je naoko malo, ali kad se nesebično daruje za ljubav biva umnoženo. Isus može od naših sitnih darova učiniti čudesne stvari. Važno je otkinuti od sebe da se nahrani drugi. Pozvani smo da Isusu dadnemo ono što imamo. Kao što navjestitelj riječi Božje daruje Isusu svoj glas, tako i socijalno i karitativno angažirani Isusov učenik daruje svome Učitelju svoje ruke, svoje vrijeme i sve ono što posjeduje.


euharistija

Ti, Isuse i danas blagoslivljaš kruh i hraniš narod svoj. Hvala ti. Ti i danas uzimaš kruh u svoje ruke i lomiš ga da bi bilo dovoljno za sve, za tolike koji su gladni i žedni života. Da, Isuse, ti si i danas velikodušan i darežljiv i ne želiš da nijedan koji pokuca na vrata tvoga Srca ne ostane gladan. Daj i nama danas, kod nedjeljne euharistije, na dan koji posebno tebi pripada hranu ljubavi. Daj i nama od toga Kruha života, od toga Kruha koji postaje tvojim tijelom. Daj nam pričest, daj nam snagu za život. I mi smo, Isuse, iz daleka; dolazimo k tebi odasvud, ispunjeni svakojakim problemima i željama. I mi smo gladni u pustinji života, u žeži ovih dana, u nesigurnostima svakodnevice. I mi trebamo siguran kruh koji ispunja dušu i srce. Trebamo tebe, Isuse! Pomozi nam, daruj nam sebe, daruj nam mir, daruj nam snagu za svakodnevni život. Ne dopusti da idemo dalje, drugamo, na neke druge izvore gdje nema žive i čiste vode. Ne dopusti da idemo drugamo, drugim ljudima koji nude hranu tijela a zarobljuju dušu. Daj nam ti, Isuse, i samo ti, od svoga Kruha.

Fra Zvjezdan Linić

 

 
 
Untitled Document