Pratite nas na


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerOČENAŠ

5. BUDI VOLJA TVOJA

 

Normalno je da imamo svojih želja. Čovjek je biće koje uvijek nešto želi. Sanjamo o različitim dostignućima, želimo da se neke stvari dogode onako kako bi za nas bilo najbolje. Stotine takvih želja rađaju se u našem srcu. U odnosu na to često usmjerujemo i svoju volju. Tada i činimo mnogo toga iz te naše unutarnje motivacije. U konačnici želimo zapravo ostvarenje tih svojih želja.
Znamo da mnoge želje moraju, nažalost, ostati u carstvu snova. One spadaju u naša sanjarenja. Međutim, ima želja koje bi se mogle ostvariti, samo ne ovisi sve o nama. Mnogo toga ovisi o ljudima oko nas. Želimo i na njih utjecati, upravljamo im svoje molbe, obrazlažemo im svoje planove, dajemo im svoja objašnjenja i argumentacije. Sve je to zato da ih privolimo da se dogodi ono što smo mi planirali i željeli. Na volju drugih ljudi možemo samo djelomično utjecati. Nismo gospodari njihove slobodne volje, makar bismo katkada to htjeli biti.
Najviše ipak ovisi o Bogu i njegovoj volji, njegovim planovima. U vjeri osjećamo da je sve stvoreno po njegovoj volji i u planovima njegove ljubavi. Zato pokušavamo u svojim željama i planovima utjecati i na Boga. Tada se molimo. Mi molimo da Bog katkada promijeni svoje odluke, ili da se sve dogodi upravo onako kako smo mi zamislili. Katkada bismo htjeli da Bog promijeni svoju volju. Cesto izgleda kao da u Očenašu ne molimo zapravo: "Budi volja tvoja!", nego kao da je više prisutna skrivena molitva našega srca: "Bože, budi volja moja!"
U svemu tome leži opasnost da ne shvaćamo Boga na ispravan način. Vjerujemo li da je on dobar, da je Otac, da nam želi dobro, onda je sigurno za nas najbolje ono što on hoće. Vjerujemo li da je sve dobro što je Bog učinio, onda je važnije u logici naše vjere moliti da se naša volja i da se naše želje usklade s Božjom voljom i njegovim planovima.
Kad nam je Isus darovao Očenaš, i u toj molitvi osobiti zaziv da se događa volja Božja, on je to i pokazao u svojem zemaljskom životu. Sav njegov život sastojao se u ispunjenju volje Očeve. To je smisao njegova života. To mu je najvažnije. Na jednom je mjestu i rekao: "Jelo je moje vršiti volju onoga koji me posla i dovršiti djelo njegovo" (Iv 4,34), tj. volju nebeskog Oca. Isus i nas potiče da to isto molimo i činimo. Tada zapravo molimo za naše svakodnevno mijenjanje i obraćanje. Cesto su naše želje i htijenja pod utjecajem sebičnih poriva naše naravi. Cesto smo sputani vlastitom ograničenošću. Ne vladamo uvijek svojim nagonima. Zato se događa da naša volja nije u skladu s Božjom voljom. Potrebna nam je snaga da prihvatimo promjenu u vidu usklađivanja s voljom Božjom. To je dugotrajan, gotovo životni proces i program. Nismo uvijek dovoljno hrabri prihvatiti takvu poslušnost volji Božjoj. Zato nam treba pomoć odozgo. Upravo zato u Očenašu molimo za volju Božju.
Moli i danas svoj Očenaš hrabro i predano. Ne boj se volje Božje, jer Bog te ljubi više nego što misliš, i želi ti više dobra nego što to ti samome sebi možeš poželjeti. Najbolje za tebe i za sve oko tebe je kada dovoljno hrabro prihvatiš Božji plan, jer on želi da sve bude dobro. Neka se to i danas dogodi za tebe i za sve tvoje.

 

Fra Zvjezdan Linić